Foto: Ajuntament de Vandell?s i l?Hospitalet de l?Infant
La Masia de Castelló ultima ja els preparatius per la 19a edició del “Pessebre dels Estels”, un esdeveniment que organitza l’Associació Masia Castelló, amb el patrocini de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. A punt de complir dues dècades el Pessebre dels Estels s’ha convertit ja en una cota obligada en l’agenda d’activitats nadalenques del municipi i dels seus voltants, és per aquesta raó que no para de renovar-se i enguany s’estrenaran noves escenes i espectacles. Concretament, s’ha fet una sènia d’aigua fa funcionar un animal, aquesta aigua extreta del pou s’aprofitarà per regar l’hort del pessebre. Un altra novetat és que s’obrirà el celler de “Cal Santo”, una de les cases importants de Castelló del segle XVII que encara està dempeus. Els visitants hi podran veure la cuina, el forn de pa, el menjador, el foc a terra i l’estable.
Una altra novetat d’aquesta 19a edició és que els visitants podran participar al concurs d’Instagram que es convoca des de l’Oficina de Turisme i en la que les millors fotos tindran premis. Les bases es poden consultar al web de turisme www.hospitalet-valldellors.cat
En total s’hi representaran trenta-vuit escenes, gràcies als 220 actors i més de 100 col·laboradors que faran possible que aquest poble medieval recuperi, com cada Nadal, la seva vida. Tot això només passarà els dies 26 de desembre de 2016 i 6 i 7 de gener de 2017. L’horari de visita serà de les 18 a les 20.30h. Les entrades es podran comprar online a www.masiacastello.cat o al mateix nucli de Castelló, en arribar al poble, i tindran un preu de 4 euros, per als nens entre 4 i 9 anys; i de 7 euros, per a la resta de públic; per als menors de 4 anys, l’accés serà gratuït. El preu de l’entrada inclou un petit berenar, que s’oferirà en una gran carpa.
Les persones interessades a visitar el Pessebre caldrà que s’apropin fins a Vandellòs, on se’ls indicarà com arribar amb el seu propi vehicle, per camí asfaltat, fins a l’aparcament, una gran zona condicionada per estacionar els vehicles fàcilment.
Precisament, el que veritablement fa únic aquest pessebre és el lloc. Castelló és un poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que quedà deshabitat a la meitat del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es constituí l’Associació Masia de Castelló i organitzà el seu primer pessebre vivent.
Poc a poc Castelló, gràcies al Pessebre, ha recuperat carrers, parets, eres, cases i algun sostre, aleshores mig enrunats i amagats sota la vegetació. Però no només ha recuperat el seu aspecte físic, sinó també, cada Nadal, la seva vida, aquella que havia tingut a principis del segle passat, quan hi habitaven prop de 120 persones. Així doncs, a Castelló, per Nadal, hi torna a haver ferrer, baster, llatadores, canyisser, fuster... A l’era hi torna a haver garbes, al forn s’hi sent de nou el flaire del pa acabat de fer, a la taverna s’hi canta novament i el fum dalt al bosc del Tossalet delata la carbonera.
Aquest projecte, després de divuit anys, segueix en peu. Enguany, Castelló, gràcies a l’esforç de l’Associació i a la inestimable col·laboració dels veïns, encara el futur amb optimisme. Actualment, els treballs de desenrunament se centren en la reconstrucció de les cases de “Cal Quico Serrador” (futur refugi) i “Cal Santo” (casa pairal del S.XVI). Són espais reconstruïts per l’Associació, sempre amb finalitats públiques.