circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Festa per a tothom: 30 anys d'integració, implicació i participació a Santa Tecla

Sergi Casado

dilluns 21 de setembre de 2020

Foto: circdelacultura

De l'aïllament a la integració, a la implicació i a la participació dins de la Festa Major de Tarragona. Això és el que s'ha aconseguit amb el programa Festa per a tothom, una iniciativa que enguany celebra 30 anys i que ha permès apropar Santa Tecla a tots els tarragonins i tarragonines amb capacitats diferents.

La iniciativa va nèixer a principis dels anys noranta. Aleshores es va crear un camp de treball amb voluntaris d'arreu d'Europa i del món que va fer possible que les persones residents a la residència del barri de Sant Salvador poguessin baixar fins al centre de la ciutat per assistir a algun acte de la festa. "En aquells anys no hi havia transport públic adaptat i si no es feien actes al mateix barri, aquelles persones no podien gaudir de la festa", recorda Romà Solé, un dels principals impulsors del programa Festa per a Tothom quan treballava al Consell Municipal de la Discapacitat de l'Ajuntament de Tarragona.

Durant els primers anys el programa va anar adreçat principalment a persones amb discapacitats físiques, però a partir del quart any ja es va començar a incloure col·lectius de persones amb altres discapacitats; principalment psíquiques i sensorials. Solé constata que "la discapacitat és una forma més de viure la festa, ja que a través de la cultura popular portem un missatge de que el concepte discapacitat es vegi com una part integrada de la realitat i de la mateixa ciutat".

La implicació de Dow

Durant aquests 30 anys, i en opinió de Solé, Festa per a Tothom ha viscut dos punts àlgids. D'una banda, l'entrada i la participació de l'empresa química Dow, present en el programa des de la Santa Tecla de l'any 2001.

Solé qualifica de "revulsiu" la implicació de Dow: "Va molt més enllà d'un patrocini; la idea va ser arribar a quanta més gent millor; gràcies també a la personalitat d'en Pitu Boronat". Precisament, Boronat, cara visible de Dow en el Festa per a Tothom, recorda com va ser l'entrada de Dow: "Havíem rebut un encàrrec per fer un programa de voluntariat per als nostres estudiants en pràctiques i després d'un debat vam identificar Festa per a Tothom; llavors del tot desconegut. Amb el pas dels anys va deixar de ser un programa de voluntariat i es va convertir en una penya festiva".

Boronat, a més, retorna a Solé els elogis: "El que em va dir en Romà (Solé) em va captivar; em va parlar d'un programa preciós".

Des de llavors, aquesta multinacional amb seu a Tarragona ha anat aportant recursos humans (de 25 persones en un inici als més de 500 en l'actualitat) i també econòmics; i insisteix amb el missatge que les persones que integren el Festa per a tothom no són discapacitats, sinó que són persones amb capacitats diferents. "Tots pensem que formem un gran equip, i el retorn que hem tingut és molt i molt gran", afirma Boronat.

La geganta Frida

Fa dos anys, el naixement de la geganta adaptada Frida va suposar un altre punt i a part en la història del Festa per a Tothom. Les persones amb capacitats diferents no només gaudirien de la festa, sinó que ja en podien ser partíceps portant un element festiu. "Ja no hi havia distinció entre voluntaris i persones amb discapacitats", explica Solé, que recorda que la colla de la geganta Frida pertany a l'associació "llegat 2018", creada després dels Jocs Mediterranis celebrats a Tarragona aquell any.

La irrupció de la Frida ha actuat com a element cohesionador dins de la penya Festa per a tothom, i ja es treballa perquè en breu s'incorpori algun 'manotes' o algun capgros; un fet que permetria que moltes més persones amb altres capacitats participin activament de la festa major tarragonina.

La pandèmia i el programa d'enguany

Les restriccions obligades arran del Covid19 han tret brillantor a la celebració del 30è aniversari del Festa per a tothom, que compta amb el suport de la Conselleria de Ciutadania de l'Ajuntament de Tarragona. Així doncs, el programa d'enguany gira en torn a 5 eixos: la festa es desplaça a les residències, el repartiment de la 'caixa de la il·lusio' a les persones participants en el programa, la presència de 25 persones en el Pregó, la gravació d'un vídeo amb els moments més rellevants del programa i per últim amb molta presència a les xarxes socials amb el hastag #FestaxTothom2020oficial.

En un any normal, la penya Festa per a Tothom hauria sortit per tal de participar en altres festes majors, o almenys poder trasllar el seu missatge i fer ballar la Frida en algunes escoles de Tarragona. Però com reconeix Romà Solé, "algunes de les persones que integren el programa són població de risc, i n'hi ha que s'han passat sis mesos sense poder sortir de la seva residència". 

Clica AQUÍ per veure un vídeo explicatiu dels 30 anys de Festa per a Tothom.

 

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance