Foto: circdelacultura
La iniciativa va nèixer a principis dels anys noranta. Aleshores es va crear un camp de treball amb voluntaris d'arreu d'Europa i del món que va fer possible que les persones residents a la residència del barri de Sant Salvador poguessin baixar fins al centre de la ciutat per assistir a algun acte de la festa. "En aquells anys no hi havia transport públic adaptat i si no es feien actes al mateix barri, aquelles persones no podien gaudir de la festa", recorda Romà Solé, un dels principals impulsors del programa Festa per a Tothom quan treballava al Consell Municipal de la Discapacitat de l'Ajuntament de Tarragona.
Durant els primers anys el programa va anar adreçat principalment a persones amb discapacitats físiques, però a partir del quart any ja es va començar a incloure col·lectius de persones amb altres discapacitats; principalment psíquiques i sensorials. Solé constata que "la discapacitat és una forma més de viure la festa, ja que a través de la cultura popular portem un missatge de que el concepte discapacitat es vegi com una part integrada de la realitat i de la mateixa ciutat".
La implicació de Dow
Durant aquests 30 anys, i en opinió de Solé, Festa per a Tothom ha viscut dos punts àlgids. D'una banda, l'entrada i la participació de l'empresa química Dow, present en el programa des de la Santa Tecla de l'any 2001.
Solé qualifica de "revulsiu" la implicació de Dow: "Va molt més enllà d'un patrocini; la idea va ser arribar a quanta més gent millor; gràcies també a la personalitat d'en Pitu Boronat". Precisament, Boronat, cara visible de Dow en el Festa per a Tothom, recorda com va ser l'entrada de Dow: "Havíem rebut un encàrrec per fer un programa de voluntariat per als nostres estudiants en pràctiques i després d'un debat vam identificar Festa per a Tothom; llavors del tot desconegut. Amb el pas dels anys va deixar de ser un programa de voluntariat i es va convertir en una penya festiva".
Boronat, a més, retorna a Solé els elogis: "El que em va dir en Romà (Solé) em va captivar; em va parlar d'un programa preciós".
Des de llavors, aquesta multinacional amb seu a Tarragona ha anat aportant recursos humans (de 25 persones en un inici als més de 500 en l'actualitat) i també econòmics; i insisteix amb el missatge que les persones que integren el Festa per a tothom no són discapacitats, sinó que són persones amb capacitats diferents. "Tots pensem que formem un gran equip, i el retorn que hem tingut és molt i molt gran", afirma Boronat.
La geganta Frida
Fa dos anys, el naixement de la geganta adaptada Frida va suposar un altre punt i a part en la història del Festa per a Tothom. Les persones amb capacitats diferents no només gaudirien de la festa, sinó que ja en podien ser partíceps portant un element festiu. "Ja no hi havia distinció entre voluntaris i persones amb discapacitats", explica Solé, que recorda que la colla de la geganta Frida pertany a l'associació "llegat 2018", creada després dels Jocs Mediterranis celebrats a Tarragona aquell any.
La irrupció de la Frida ha actuat com a element cohesionador dins de la penya Festa per a tothom, i ja es treballa perquè en breu s'incorpori algun 'manotes' o algun capgros; un fet que permetria que moltes més persones amb altres capacitats participin activament de la festa major tarragonina.
La pandèmia i el programa d'enguany
Les restriccions obligades arran del Covid19 han tret brillantor a la celebració del 30è aniversari del Festa per a tothom, que compta amb el suport de la Conselleria de Ciutadania de l'Ajuntament de Tarragona. Així doncs, el programa d'enguany gira en torn a 5 eixos: la festa es desplaça a les residències, el repartiment de la 'caixa de la il·lusio' a les persones participants en el programa, la presència de 25 persones en el Pregó, la gravació d'un vídeo amb els moments més rellevants del programa i per últim amb molta presència a les xarxes socials amb el hastag #FestaxTothom2020oficial.
En un any normal, la penya Festa per a Tothom hauria sortit per tal de participar en altres festes majors, o almenys poder trasllar el seu missatge i fer ballar la Frida en algunes escoles de Tarragona. Però com reconeix Romà Solé, "algunes de les persones que integren el programa són població de risc, i n'hi ha que s'han passat sis mesos sense poder sortir de la seva residència".
Clica AQUÍ per veure un vídeo explicatiu dels 30 anys de Festa per a Tothom.