Foto: Manel R. Granell
L’Associació Santa Teca va recuperar l’any 2016 la festa del vi novell a Tarragona i va descobrir antics trulls de cases de la Part Alta on s’elaborava vi. L’edició d’enguany, amb una festa ja consolidada, oferirà itineraris guiats i recreacions històriques per diferents cellers ja desapareguts, acompanyats dels músics obrint camí i dels castellers vestits a l’antiga, que aixecaran un pilar. Es farà una explicació davant de cada celler per tal de conèixer i endinsar-se en el passat vitivinícola de Tarragona i conèixer com s'elaborava vi en moltes cases particulars. Els itineraris sortiran des del Portal del Roser a les 10:15 h i a les 11:15 h tant dissabte com diumenge, les places són limitades i hauran de reservar-se prèviament al web www.tarragonaturisme.cat/ca/lembutada.
Abans, però, a les 10 hores l’artesana Violeta Cabrera farà un taller familiar per vestir de vímet una ampolla de vi, una activitat que es repetirà a les 16 h de la tarda. Per aquest taller caldrà fer reserva a violetaalmon@gmail.com a un preu de 20 euros.
La mostra d’oficis relacionats amb el món vinícola s’obrirà a dos quarts d’onze del matí, amb la demostració de com es feia l’embut per tastar el vi novell, a càrrec de la Llauneria Roura i una demostració de cistelleria amb la Violeta Cabrera.
“Aquesta proposta cultural s’ha recuperat gràcies a l’Associació Santa Teca i, en especial, a la història oral, a la col·laboració de la gent de Tarragona que recorda i valora les tradicions com l’Embutada; per això des de l’Ajuntament volem donar suport a la festa del vi novell que és tradició, gastronomia, història i saber i cultura popular”, ha explicat l’alcalde i president del Patronat de Turisme de Tarragona, Pau Ricomà, durant la presentació de la festa, que s’ha fet aquest matí a l’Espai Turisme.
L’Embutada tindrà com a epicentre la plaça del Rei de Tarragona, a la Part Alta, on pescadors i castellers celebraven l’arribada de la collita. Allà s’ubicarà la zona de tastos, amb els establiments el Cortijo, el Llagut, el Tamboret, Ca la Carola i l'Associació la Clotxa, que oferiran productes gastronòmics del territori, i un total de 20 cellers, que presentaran el primer vi de l’any i el serviran directament de la bóta, la damajoana o l’ampolla. Hi seran el Celler Bàrbara Forés, el Celler Frisach, Josep Foraster, Tanca els ulls, Sanromà, Mas del Botó, Carlania, Celler 9+, Comalats, Celler Nini, Un sol cel. Finca la Despeinada, Celler Tuets, Enovitis, Cosmic Vinyaters/Vins Pagesos, Celler Suñer, El Solà d’Ares, La Rural, Celler l'Apotecari i Camí de Sirga.
En aquest sentit, Pau Ricomà ha destacat que esdeveniments com l’Embutada “posen en valor la proximitat i l’autenticitat dels productes que tenim a Tarragona i també enforteixen la connexió amb la gent”.
Música, poesia i dansa
La Festa del Vi Novell també tindrà espai per la música, la poesia, la dansa i el teatre. La part musical l’encetarà el dissabte 6 de novembre el grup tarragoní The FEO’S Experience, amb la xaranga i el vermut musical a la plaça del Rei, a dos quarts d’una.
La poesia també tindrà el seu espai a l’Embutada, amb la poeta Meritxell Cucurella-Jorba acompanyada de la música de Laia Escartín, un espectacle que es farà el mateix dissabte als jardins de la Casa Canals a les 17:15 h. També en aquest espai, les Escarteen Sisters oferiran un concert a dues veus i instruments de corda.
Al vespre serà torn de la dansa. L’església de Sant Miquel del Pla acollirà “Memòria de les oblidades” un espectacle de la companyia tarragonina La Im.perfecta Cía Dansa amb textos de l’escriptora Tecla Martorell.
Per assistir als espectacles de la Casa Canals i l’església de Sant Miquel, i també pels itineraris guiats, cal fer una reserva prèvia a www.tarragonaturisme.cat/ca/lembutada. L’accés als espectacles és gratuït i haurà de fer-se deu minuts abans del seu inici, en cas contrari el seient es cedirà a un altra persona. També es reservaran un 50% de les entrades a taquilla.
El diumenge 7 de novembre la jornada començarà a les 10:15 hores amb l’itinerari pels cellers i la plaça del Rei tornarà a acollir la mostra d’oficis, els tastos de vi novell i un vermut amb la rumba del grup tarragoní Los Xatus.
Una festa que convida a recuperar la memòria i la tradició vitivinícola
L’Embutada rep aquest nom per l’embut de bec girat que popularment es feia servir a Tarragona i també al Priorat per fer el primer tast del vi novell. La tradició es remunta a principis del segle XIX, quan els cellers de la Part Alta penjaven a la porta una branca de pi per fer saber que el raïm per al vi nou ja havia arribat.
Els cellers i tavernes de cal Panxa, del Pau del Blau, del Pastoret, del Tendre, de la Fonda de la Mariona, de la Patxeca, de l'Abadessa, del Batalla, del Valent, de la Cardalda o del Trip, tots a la Part Alta, eren llocs de tertúlia i d'esbarjo i els pagesos, els menestrals i els pescadors feien el tast del vi nou amb un embut amb un tub en forma d’angle en el vèrtex que anaven passant-se com si fos un porró. La tradició s’ha pogut recuperar gràcies als testimonis orals, a l’Associació Santa Teca, al precursor de l’Embutada, en Benito Báguenas -del desaparegut Ara-Cata- i l’historiador Jordi Bertran, que han documentat la festa del vi novell de Tarragona.
“Us esdeveniment cultural -ha reblat el president del Patronat Municipal de Turisme durant la presentació d’avui- que convida a la ciutadania a recuperar la memòria i la tradició vitivinícola de la nostra ciutat i la importància de compartir amb qui ens visita allò que ens agrada per crear una experiència autèntica”.
‘Històries d’octubre’
Durant l’acte, s’ha presentat el vídeo Històries d’octubre, produït per Kamaleon i amb la narració de Julio Villar, que explica la tradició vinícola de Tarragona i la festa de l’Embutada i que es pot veure a Youtube i a la resta de xarxes socials de Tarragona Turisme.
Presentació i narració: Julio Villar.
Documentació i guió: Julio Villar.
Filmació i muntatge: Rafa Pérez.
Edició i fotografia: Rafael López-Monné.
Grafisme: Noemí Rossell.
Producció: Kamaleon.
Direcció: Rafael López-Monné.