El Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc és el primer de tres esdeveniments de tardor que organitza l'Ajuntament de Montblanc amb la voluntat d'atraure visitants durant aquesta època de l'any.
La segona cita serà els dies 12 i 13 de'octubre, amb la sisena edició de Clickània, el festival de clicks de Playmobil. Més tard, els dies 1, 2 i 3 de novembre, es clourà el cicle d'esdeveniments de tardor amb la Fira de Sant Martí de productes agroalimentaris de la Conca de Barberà.
Just s'iniciava el desmuntatge de Terrània, el festival internacional de ceràmica de Montblanc, que l'organització i els ceramistes participants valoraven molt positivament aquesta onzena edició. Es confirma com un esdeveniment plenament consolidat i, sens dubte, un dels punts de trobada imprescindibles per als aficionats a la ceràmica artística al nostre país.
El mateix pot dir-se del públic: entusiasta, ha seguit fidel a la cita i ha participat activament de totes les activitats programades. Uns 7000 visitants han passat per l'antiga església de Sant Francesc, seu central del festival, i pels diversos punts de la vila on hi havia exposicions. Això suposa haver mantingut la xifra de l'any passat. Una altra bona dada ha estat l'increment del 27% en el volum de vendes dels ceramistes fins arribar a una xifra de 19.400€.
Com passa sempre, les vendes han estat desigualment repartides entre els ceramistes que enguany venien de Catalunya, Espanya i França. Malgrat tot, han valorat l'experiència com a satisfactòria, sent l'organització l'aspecte més destacat: tant els contactes previs al festival, com les atencions durant la seva estada a Montblanc. La majoria han dit que repetirien la propera edició i que recomanarien el festival a altres ceramistes dels seus llocs d'origen. Com sempre han aportat idees i suggeriments de millora de cara a properes edicions. Els professionals han tornat a insistir que la qualitat de Terrània està a l’alçada dels festivals que es fan a Europa des de fa anys, i que la projecció que es fa de Montblanc a nivell europeu va associada a una imatge de qualitat i cura pels detalls.
Pel que fa al desenvolupament del festival, es va iniciar amb els tallers infantils. El matí i la tarda de divendres van passar 350 escolars de Montblanc. Més del doble van anar passant durant el cap de setmana i no van parar de modelar peces de fang amb el suport de monitores de l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona.
Hi ha hagut dos tallers per a grans que han tingut màxima afluència de públic interessat a fer les seves pròpies peces. Montse Llanas ha ensenyat la tècnica del rakú i Núria Soley la del microrakú a més de 300 visitants.
El torn i el modelat han estat dos punts d'atracció constant. S'han vist demostracions de Lluís Heras, Rui Gassen, Lluís Soler, Natàlia Ferré i Montse Aiguadé. George Grandé ha modelat una gran gerra on la resta de participants han deixat algun disseny propi per a que la peça sigui un record coral de l'edició d'enguany.
S'han fet quatre exposicions que han permès que els visitants tombessin per carrers i places de la vila. David Rossell, Rosa Cortiella, Natàlia Ferré, Cinta Dalmau i Joan Salvat han exposat al Palau Alenyà, la sala Sant Miquel, Cal Pots i Mas Foraster.
Terrània ha tornat a comptar amb música. L'Stromboli Jazz Band va acompanyar els ceramistes a la Walking Gallery, una novetat d'enguany que va consistir a passejar l'obra dels artistes just abans d'inaugurar per carrers i places de la vila. La mateixa banda va amenitzar la tarda de dissabte.
I els tres dies, l'antiga església de Sant Francesc ha acollit els 32 ceramistes participants que amb la seva obra de qualitat i molt variada han despertat l'interès del públic local i dels aficionats a la ceràmica any rere any es desplacen a Montblanc, on tenen una cita obligada.
Com cada any, el diumenge es va donar a conèixer el ceramista guanyador del premi a la millor unitat artística presentada. Els ceramistes participants són els encarregats de fer aquesta votació en la que també col·labora Montblanc Espai d'Art. El primer premi va ser per a la ceramista de Sabadell Maria Bosch, ja premiada l'any 2005; segona va ser la ceramista francesa Martine Le Fur; i tercera fou Lídia Serra de Sant Pere de Ribes. El primer premi comporta l'adquisició per part de l'Ajuntament de Montblanc d'una obra valorada en 600€ que passa a engrossir el fons municipal, el segon i el tercer premis van ser eines de treball per a ceramistes, gentilesa de forns Isuni.
Tot just acabada l'onzena edició, els organitzadors (Ajuntament de Montblanc i ceramistes de la comarca) es reuniran d’aquí a unes setmanes per analitzar el desenvolupament d'enguany i començar a treballar en els aspectes que han de fer de la propera, una edició molt especial, amb novetats que donin major lluïment a la qualitat que té el festival.