La Junta de Govern del Consorci del Museu Casteller de Catalunya que s'ha celebrat avui a Valls ha donat un nou impuls a la construcció del futur museu al Barri Antic, en concret a la plaça del Blat, en l'àmbit del carrer dels Espardenyers. El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha presidit la reunió, acompanyat per l'alcalde de Valls, Albert Batet, el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé, i el president de la Coordinadora de Colles Castelleres, Alfons Gonzàlez.
Durant la reunió s'ha informat a la Junta de Govern del Consorci del calendari d'actuacions dels propers mesos. Així, està previst que després de Setmana Santa s'iniciïn les obres de la primera fase d'enderroc de la zona d'Espardenyers on s'ha de construir el futur museu. Paral·lelament, s'està treballant en la redacció del projecte constructiu de l'edifici del museu, concebut per a la divulgació i promoció del fet casteller, una tradició declarada per la Unesco l'any 2010 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
En aquest sentit, l'arquitecte Dani Freixes, de l'estudi VarisArquitectes, ha presentat a la Junta de Govern del Consorci un avanç de la proposta arquitectònica. El futur museu, al que s'hi arribarà principalment des de la plaça del Blat -espai emblemàtic de la història castellera i "km0 del fet casteller-, està dissenyat per convertir aquesta zona del Barri Antic en gran àgora i focus d'activitats ciutadanes.
Així, la façana principal de l'equipament presidirà una nova plaça que tindrà continuïtat amb la plaça del Blat i amb la que es completarà, juntament amb la plaça de l'Oli un seguit d'espais oberts a la vida ciutadana. D'aquesta manera, l'edifici se situarà al cor del Barri Antic i ha de tenir un paper d'equipament cultural motor en la dinamització urbanística i social i la promoció comercial i turística per al centre històric vallenc.
La proposta de Dani Freixes destaca per concebre un edifici on el visitant pugui descobrir el fet casteller com un patrimoni cultural i immaterial configurat per moments intangibles, màgics, emocionants, èpics i efímers. Així, per exemple, el visitant podrà pujar en un elevador fins als 10 metres d'alçada i fer-ho al ritme que s'enlaira un castell quant puja un enxaneta, sentint en primera persona el vertigen, l'emoció i el risc.
L'equipament comptarà, a més de les sales dedicades al recorregut museogràfic i als espais per exposicions temporals, amb una sala d'actes polivalent, espais per a la botiga, el bar i restaurant del museu i per al centre de documentació i recerca castellera. Un altre dels punts destacats de l'equipament és la torre de vidre que s'il·luminarà de nit, que identificarà des de lluny l'emplaçament del museu i que, per la seva alçada, passarà a formar part del "skyline" de Valls.