Foto: Ajuntament de Vimbod? i Poblet
L’èxit de públic a la I Festa del vidre artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM, consolida el municipi com a capital del vidre català.
El programa ha comptat amb demostracions de vidre bufat en directe, mercat artesanal, tallers infantils, conferències i una Glass Performance, entre altres propostes.
Nombrosos visitants han omplert la vila de Vimbodí aquest dissabte amb motiu de la I Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM, una cita amb el vidre artesà més creatiu. L’excel·lent afluència de públic a les parades de venda artesanal i a les diverses activitats de caire lúdic i festiu programades al llarg del dia ha superat amb escreix les expectatives que s’havia marcat l’organització. En aquest sentit, l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell, ha ressaltat l’arribada de visitants i paradistes d’arreu de Catalunya, així com el bon balanç que els uns i els altres han fet d’aquesta primera festa dedicada al vidre. Güell ha volgut destacar, així mateix, la col·laboració de les entitats locals, empreses, institucions i particulars com a clau de l’èxit d’aquesta festa. El consistori www.vimbodiipoblet.cat es planteja ara que VITRUM tingui periodicitat anual, sense descartar que en el futur la festa es pugui allargar un dia més.
VITRUM ha estat inaugurat per la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Carme Mansilla, i del president de l’Associació Catalana de les Arts del Vidre (ACAV), Jordi Vidal, acompanyats de l’alcalde, Joan Güell, i la
resta de l’equip de govern municipal. La festa ha tingut com a escenari les places Major i de les Orenetes, l’àrea d’esbarjo de les Fonts del Gorg i al Museu i Forn del Vidre i un tram del carrer Major. Pel que fa a les activitats, n’hi ha hagut per a grans i petits: el Ball de l’Almorratxa, a càrrec de l’Esbart Dansaire de Sant Pol de Mar; visites guiades en família al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, a càrrec dels guies de Juga i Aprèn, i amb la mascota del Museu, “en Barretina”; un concurs de beure amb porró, amb diferents categories i premis, i un total de 25 concursants; conta-contes per als més petits, amb la “llegenda del Matrimoni”; tallers infantils; jocs tradicionals fets amb aquest material; el laboratori del vidre i la llum; una exposició de copes vintage de diferents marques comercials de la col·lecció Serra-Almuni; conferències sobre la història del vidre i sobre l’origen del porró, a càrrec del director de la revista Cultura i Paisatge a la Ruta del Cister, Josep M. Rovira i dels historiadors Àlex Romea i Sergi Tella; o el cinema, amb la pel·lícula Els fills del bufador de vidre.
La I Festa del Vidre Artesà Vimbodí i Poblet ha comptat, així mateix, amb altres activitats complementàries, igualment atractives, entre les quals destaca l’esmorzar popular; sessions de selfies fotogràfics, i la trobada “Abraçat”, ha convidat la gent a abraçar-se –i així ho ha recollit en una foto multitudinària, amb 69 persones– al carrer de les Abraçades, un dels més estrets de l’Estat. La jornada ha atorgat premis als diversos guanyadors del concursos i sortejos organitzats en el marc de la fira: Dolors Trascastro (premi femení de beure porró amb estil), Albert Rocamora (premi masculí de beure porró amb estil) i Íu Biosca (premi infantil, amb porró d’aigua). D’altra banda, el sorteig realitzats entre els participants als selfies fotogràfics ha tingut com a guanyadora a Maite Barrera, i pel que fa a l’afortunada en el sorteig d’un porró de vidre ha estat Maria Sanahuja.
Espectacular performance
El darrer acte de la jornada ha estat l’espectacular Glass Performance en directe, a càrrec de dos dels millors vidriers de Catalunya -Paco Ramos i Ferran Collado- i la col·laboració d’Albert Sedó. Tots ells han realitzat creacions en vidre, amb moments sorprenents com la cocció de crispetes en un dels recipients que han elaborat. La música ha anat a càrrec dels reconeguts intèrprets Xavier Pié i MAAC. Aquest acte ha aplegat centenars de persones a les Fonts del Gorg, en un ambient irrepetible protagonitzat per l’artesania del vidre més creativa, la música en directe, la llum i la natura.
VITRUM, està organitzada per l’Ajuntament del municipi (www.vimbodiipoblet.cat), amb la col·laboració d’entitats ciutadanes, empreses i l'Associació de Vidriers de Catalunya. El certamen compta amb el suport del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), depenent de la Generalitat; del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona; del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i de la marca Ruta del Cister.
Referent català
L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell, ha destacat la importància d’una cita com aquesta fer consolidar el municipi com a referent del vidre a Catalunya. Aquesta nova festivitat “pretén posar en valor una tradició molt local i alhora molt catalana, que combina art, tradició, història i innovació a parts iguals”, ha assenyalat Güell. En el mateix sentit, la regidora responsable del Museu i Forn del Vidre, Maite Fusté, ha afegit que VITRUM representarà un nou impuls per a aquest equipament –el primer semestre d’enguany les visites hi han augmentat un 42%– i per a la dinamització turística i econòmica de municipi i del conjunt de la comarca de la Conca de Barberà.