Foto: VisitaValls
El 4t Fòrum Casteller celebrat a Valls durant sis jornades ha permès diversificar els usuaris i el públic. Les accions a les vuit escoles vallenques, l’estrena de la pel·lícula ‘Nosaltres, els Xiquets de Valls’ i el showcooking casteller han esdevingut les novetats més aplaudides, juntament amb els ‘castellers’ acròbates de Tànger amb el seu espectacle de dissabte a la nit, ‘Taoub’.
La Fira de Santa Úrsula ha passat de tres a sis jornades, ampliació que, sense augmentar el nombre total d’activitats, ha permès ampliar els segments de públics destinataris. Les vuit escoles vallenques participaven per primer cop amb una doble acció, que permetia que 1.230 infants elaboressin el mural casteller que s’ha exposat al Pati, i que creessin 10.260 punts blancs per als mocadors d’argila multicolor que ja llueixen com a imants a les neveres de les seves cases.
L’estrena del documental de la productora Som produccions audiovisuals, ‘Nosaltres, els Xiquets de Valls’ també ha estat una de les percepcions més positives d’aquests dies, tant perquè destapa les interioritats pròpies dels castells a Valls com perquè ha entrat en la cartellera comercial.
24 localitats al Simposi
El 4t Simposi Casteller va ser l’eix central de la jornada del dissabte i va comptar amb l’assistència de 110 persones. Procedien de 24 localitats. Valls va ser la població més representada amb un terç dels assistents, seguida de les ciutats de Barcelona i Tarragona, amb dotzena de participants cadascuna. L’Ametlla de Mar, Amposta, L’Arboç, Botarell, Bràfim, Cambrils, El Catllar, Figueres, Igualada, Montgat, Montroig, Olot, El Pla de Santa Maria, Reus, Sant Just d’Esvern, Sitges, Terrassa, Torredembarra, Vilafranca del Penedès, Vilaplana i València.
Durant el matí el principal punt de controvèrsia va ser la manera de tractar la canalla en què es van palesar dues posicions allunyades. Una que prioritzava la canalla tècnicament millor, i una altra socialment més integradora. Pel que fa a la tarda, també es contraposaren la postura de suport de les colles al dret a decidir i la que considerava que aquest no era l’objecte social de les entitats castelleres. Finalment, la cloenda al voltant de la possible existència d’una bombolla castellera deixa les conclusions que, amb independència de quin sigui el futur, allò que en resulti sempre serà millor que el que va quedar després de la primera època d’or del segle XIX.
L’aspecte més innovador d’enguany ha estat el showcooking de cuina, fotografia i castells a càrrec de Xavier Ferraté del Restaurant La Bresca de Cambrils i el fotògraf Albert Villena. La manera d’emplatar permeté que els diferents aliments es construïssin en alçada, fent un símil casteller. Alhora la projecció d’imatges permeté gaudir de perspectives prou inèdites de la plaça del Blat vallenca, alhora que de les diades de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès i del Concurs de Castells a Tarragona.
6.000 nens als tallers
Pel que fa a la FiraCastells, ubicada en el cèntric espai del Pati, amb 21 estands, tallers i jocs, completa l'oferta més castellera de Santa Úrsula. Un dels moments de major concentració ha estat la franja matinal de diumenge, amb la presència de centenars de castellers i aficionats de tot Catalunya que no es volen perdre l'actuació de Santa Úrsula. Els 21 expositors de la Fira han aprofitat el cap de setmana per mostrar les novetats en producte i activitat castellera. L'empresa Elements ha presentat la seva proposta de nova camisa castellera; la cooperativa Covides, la nova imatge del cava i vi Casteller; la Coordinadora de Colles Castelleres ha promocionat l'App Aixeca castells; la Baralla castellera, el joc d'enginy i un nou trencaclosques, i el Baròmetre casteller, els premis que es lliuraran a la propera Nit de Castells que se celebrarà a Valls el proper 31 de gener de 2015, coincidint amb la festivitat de la Candela. També han estat presents a la FiraCastells la Revista Castells, que ha organitzat partides gegants de l'Oca Castellera i el Savi Casteller, així com empreses de complements, objectes i instruments musicals. La presència dels llibres ha anat a càrrec que l'Editorial Cossetània i la Libreria Roca, que han ofert la major mostra d’obra castellera. Els contes d’Elisabet Carnicé també reeixiren.
La FiraCastells d’enguany també serà recordada pel marcat accent familiar. 6.000 nens i nenes han participat en els jocs i tallers instal·lats aquest cap de setmana al Pati han participat en algun dels tallers o atraccions castelleres.
Logística de la diada de Santa Úrsula
Les mesures adoptades per la comissió dels Xiquets de Valls i els serveis municipals de policia, protecció civil i cultura per facilitar l’accés de les colles a la plaça del Blat, han donat resultat satisfactori. L’avançament de mitja hora per entrar a la plaça, passant de les 12.30 a les 12 h, ha permès que les colles entressin puntualment i pausadament, sense entrebancs notables. El sorteig de l’ordre d’actuació al vestíbul de la Casa de la Vila s’efectuava a les 12.45 h, per la qual cosa les colles podien preparar les seves pinyes ja abans de les 13 h, moment oficial d’inici de la diada.
El Fòrum 2.0 molt actiu
L’activitat a les xarxes socials també ha estat intensa a través dels diferents canals facebook, twitter i issuu. En el darrer mes d’octubre, només pel que fa a la temàtica castellera, s’han realitzat 5.073.260 impressions de continguts al facebook i 101.310 clics. Alhora, 41.527 usuaris únics han estat el nombre de persones involucrades. Pel que fa al twitter, s’han realitzat 1.972 tuits castellers, i 70.900 impressions de continguts específicament castellers.