circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

El Pla, la Fàbrica i el Barça

Proposat per:Mar Cirera

Sabíeu que els orígens de la Fàbrica del Pla de Santa Maria estan vinculats a la presidència del Barça? L’empresa Martí, Llopart i Trenchs va ser creada per tres socis: Joan Martí i Badia, Rafael Llopart i Ferret i Joan Trenchs i Ballester.

El fill de Joan Martí Badia, Enric Martí va ser president del Barça en l’època de Di Stéfano. El segon soci fundador de la Fàbrica del Pla es deia Rafael Llopart i Ferret, i el seu fill, Rafael Llompart i Vidaud també va presidir el Barça als anys 20. 

Martí, Llopart i Trenchs és una empresa que existeix a Barcelona i tenia una fàbrica al Poble Nou, concretament el que avui en dia és el Carrer Pere IV. Aquesta fàbrica era força gran i tenia molts treballadors perquè està registrada com una de les deu que pagaven més contribució a finals del segle XIX. Amb l’expansió de l’economia durant els anys de la I Guerra Mundial volien expandir la producció i decideixen crear una fàbrica nova a fora de Barcelona.

Decideixen crear una fàbrica al Pla justament per la influència del Joan Trenchs, que era nascut a Valls i pel que sembla la seva mainadera era del Pla de Santa Maria i també mantenia molta relació amb diferents families del Pla. Les fabriques d’aquesta època ja no es fan al Llobregat, perquè ja està ple. Estem a l’època de la Moncomunitat: es milloren les carreteres, s’expandeixen les línes elèctriques i gràcies a aquestes es pot construir una fàbrica al Pla. Tot això és el que va portar a Trenchs a decantar la balança i apostar perquè la Fàbrica es fes al Pla. 
1

La Fàbrica

Complex industrial que engloba la fàbrica, la xemeneia, casa, la bassa, i els terrenys de la fàbrica tèxtil “Martí, Llopart i Trenchs” fundada al Pla l’any 1916, i que va donar feina a moltes persones del poble i dels voltants. Són de destacar els elements modernistes, i la bassa que sorprèn per les grans seves dimensions. Actualment tot el complex és propietat de l’Ajuntament, que acondiciona els espais per la seva utilització. És…

El Pla de Santa Maria

Plaça de la Vila
Veure fitxa
2

Cooperativa Agrícola

És un dels cellers pioners de l'etapa anterior a Martinell, construït per Claudi Duran després dels de Barberà (1903), Alió (1911) i l'Espluga (1912). L'estructura és senzilla i ha perdurat intacta fins avui: nau principal rectangular amb una de més petita transversal al darrere amb la premsa i un cobert per a la descàrrega, coberta a dues aigües, encavallades de fusta, bigues i solera de rajola. A l'interior, les tines s'alineaven…

El Pla de Santa Maria

Carrer d'Anselm Clavé
Veure fitxa
3

Els Aiguamolls

Darrera les fàbriques del Polígon, hi trobem els aiguamolls del Pla, uns aiguamolls únics a la comarca, que són parada per nombrosos ocells (destacant importants espècies protegides), i un espai privilegiat per poder observar-los. L’aigua d’aquests aiguamolls prové de la depuradora (situada ben a la vora); es té coneixement d’aquests des dels anys vuitanta. Pròxim als aiguamolls s’ha rehabilitat, amb el finançament…

El Pla de Santa Maria

Carrer Tarragona
Veure fitxa
4

El Carrer Major i Els Porxos

És obligat un passeig pel carrer Major (també conegut com carrer de la Vila), on podrem observar els portals medievals que tancaven la vila closa, i diverses cases pairals i portalades de pedra. També al llarg del carrer es conserven algunes façanes amb esgrafiats geomètrics dels segles XVII i XVIII com a cal Rubinat, cal Llovereta, cal Rosell o a Cal Mitger.

El Pla de Santa Maria

Carrer Major
Veure fitxa

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance