circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Els cellers modernistes de la Conca: Ruta pel patrimoni i l'arquitectura

El poeta Àngel Guimerà va crear el concepte 'catedral del vi' després d'admirar el celler modernista de l'Espluga de Francolí. A principis del segle XX, entre els anys 1910 i 1920, es van anar aixecant cellers al llarg del territori català. A la Conca hi trobem diferents cellers cooperatius d'una importància cabdal: l’Espluga de Francolí (1912), Sarral (1914), Barberà (1917), Rocafort de Queralt (1918), Montblanc (1919) o Pira (1919), van estar a càrrec d’importants arquitectes com Cèsar Martinell o Pere Domènech.

Tot aquest llegat arquitectònic va ser considerat l’any 2002 per la Generalitat de Catalunya com a Bé cultural d’interès nacional. Us animem a descobrir-l'ho. Som-hi!

1. El celler Cooperatiu i el Museu del Vi de l'Espluga de Francolí

El Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí és l’edifici insígnia dels cellers modernistes de Catalunya. Àngel Guimerà li dedica el sobrenom de "La catedral del Vi", nom fet servir, després, per molts altres cellers de Catalunya. Fou projectat per Lluís Domènech i Montaner i el dugué a terme l'any 1913 el seu fill, també arquitecte, Pere Domènech i Roure. L’espluguí Josep Maria Rendé i Ventosa, (1877-1925), "l’apòstol del cooperativisme a Catalunya", fou el precursor, en temps de la Mancomunitat, de la Cooperativa de l’Espluga, i de moltes altres.

Fundada el 1902, és una de les societats cooperatives més antigues de Catalunya. Consta de tres naus amb una bella decoració exterior, recentment restaurada. Pocs cellers de Catalunya són tan majestuosos i bells com aquest. La Cooperativa Agrícola de l’Espluga, motor de modernitat, hi ha transformat l'interior sense perdre cap dels elements arquitectònics. Hom hi pot comprar vi, cava, oli i fruits secs de la Cooperativa. 

Actualment acull el Museu del Vi, estructurat en tres nivells de I'edifici. En un primer nivell soterrat, tot habilitant els antics cups, s'exposa la història, el cultiu i I'elaboració del vi. Un segon nivell, entre les tines, és destinat a explicar l'elaboració moderna del vi. En un tercer nivell, per damunt les majestuoses tines, s'exposa I’edifici com a obra modernista, acompanyat de tres audiovisuals.

Horari de visita del Museu del Vi
Feiners: de 9.30 a 13h i de 15.30 a 18.30h
Dissabtes i festius: de 10 a 14h


Més informació:  977 871220
 

2. Celler modernista de Sarral

El celler construït el 1914, a l’empara de la Mancomunitat de Catalunya, obra de l’il•lustre arquitecte Pere Domènech i Roure, es fruit de l’esforç solidari de la pagesia local per aixecar una edificació racional, de gran valor arquitectònic, pionera en quant a l’incorporació a la indústria agrària de condicions tècniques, constructives i enològiques.

Batejat per Angel Guimerà com una de les “Catedrals del vi”, degut a la seva magnificència i a la seva distribució en planta, amb un cos central mès alt i unes ales mès baixes a l’estil de les antigues basíliques romanes, amb el dipòsit d’aigua a pressió a mode de campanar, separades per files de columnes que li donen una agradable sensació d’amplitud i lluminositat.
 
  • Visita guiada i tast 
Descobreix un edifici singular i de gran valor arquitectònic, obra de l’arquitecte Pere Domènech i Roure, que es manté en funcionament des de 1914. Passeja pel costat de tines centenàries, testimoni de l’esforç col·lectiu de la pagesia de Sarral. Comprova com tradició i modernitat conviuen en un espai únic. Tasta i gaudeix dels vins i caves Portell que elabora la Vinícola de Sarral.
Inclou: Visita guiada al celler i tast de 3 vins.
Horari: Dissabtes i diumenges a les 11:30 h
Durada:1h aproximadament
Observacions: Necessari reserva prèvia. Es pot reservar per grups fora de programació en horaris concertats. (mínim 10 persones).
  • Visita guiada i tast Km 0
Descobreix a la història i l’arquitectura de la catedral del vi de Sarral i finalitza amb un maridatge de vins i caves Portell amb productes de proximitat, amb un especial protagonisme del trepat, varietat autòctona i única de la Conca de Barberà.
Inclou: Visita guiada al celler, tast de 6 vins i degustació de formatges i embotis elaborats a la zona.
Horari: Dissabtes i diumenges a les 11:30 h
Durada: 1h 30min aproximadament.
Observacions: Necessari reserva prèvia. Es pot reservar per grups fora de programació en horaris concertats. (mínim 10 persones).

3. Celler Cooperatiu de Barberà de la Conca

enoguia.cat

El Celler Cooperatiu de Barberà de la Conca esta situat a migdia d'aquesta població i a peu de carretera. Va ser construït entre 1920 i 1921 per l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet.

El projecte d'aquest celler incorpora quatre novetats tècniques: la construcció de l'estructura de les naus basada en arts parabòlics de maó, la situació de les finestres per la ventilació de les naus, els cups subterranis cilíndrics i separats per cambres aïllants ventilades, i la composició i textures de les façanes.

VISITES i ENOTURISME
Concertar visita
Dissabte 11 i 17h.
Diumenge 11h.

PREU
1 a 20 pax: 3,5€ / 2h

Més informació: http://www.coop-barbera.com

 

4. El celler de Rocafort de Queralt

Celler de Rocafort de Queralt | cellersdomenys.com

El celler de Rocafort de Queralt, a la Conca de Barberà, és una mostra de l’arquitectura modernista de principis del segle XX. Declarat bé cultural d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya, compta amb unes caves soterrades on Cellers Domenys elabora el reconegut cava Les Tres Naus.

En destaca el cava Brut Nature Reserva, de criança especial, com també el cava rosat, elaborat amb la varietat de raïm autòctona de La Conca de Barberà, el trepat.

5. Celler cooperatiu de Montblanc

Celler modernista obra de Cèsar Martinell. L'any 1919 els pagesos montblanquins es constituïren en Sindicat de Vinyaters i ràpidament, de la mateixa manera que en altres poblacions tarragonines, es passà a la construcció de la "Catedral del Vi".

Construït fora de la vila, entre la via ferroviària i la carretera transversal, amb la façana principal orientada a la via fèrria. En la part posterior, mirant a la muralla, s'establiren els molls de recepció de raïm. En la part central hi ha la torre del dipòsit d'aigua. En la part interior també es poden veure uns arcs recolzats en grans pilars i que separen la nau. En el 1945 s'aixecà un edifici contigu a la façana principal igual a l'existent i el 1956 se n'afegí un altre per a molí d'oli.

Més info: https://www.montblancmedieval.cat/turisme/oficina-de-turisme

6. Celler de Pira

larutadelcister

El celler de Pira, a la Conca de Barberà, està format per dos espais: el celler antic, un edifici modernista d’inicis del segle XX que ha estat declarat bé cultural d’interès local i l’actual celler que actua com a tal.
Més informació: 977887007

5 camins de ronda al votant de Tarragona

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance