circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

5 rutes per baixar panxa després del confinament a prop de Tarragona

Us proposem 5 rutes a la natura i a l’aire lliure per fer un cop s’acabi el confinament. De moment es pot sortir sempre que sigui en un radi d’un kilometre dins del
vostre municipi. Actuem amb responsabilitat: mascareta, distància de seguretat i tinguem cura dels espais que visitem. Som-hi!

1. Ruta de la Capona (El Pla de Santa Maria)

Foto: circdelacultura

El terme del Pla, i concretament la zona de les Planes, concentra moltes construccions de pedra seca, edificacions que desafien el pas del temps. Són el testimoni d’una època passada: La pedra com a únic material per separar finques, per traçar camins, per proporcionar recer, per aprofitar l’aigua, per fer el màxim amb el mínim. 

Aquesta Ruta, també anomenada “de la Capona”, permet descobrir un entorn, un passat i un patrimoni magnífics i sorprenents, tot mostrant al visitant l’art de la pedra i la bellesa de l’indret. Al llarg de poc més d’un quilòmetre i mig, en un camí planer, trobem barraques, cossiols, arneres, marges i amagatalls.

L’itinerari es pot realitzar tant a peu com amb bicicleta. Un tram d’aquest coincideix amb el  GR-175 de la Ruta del Cister i amb el sender local “Un tomb pel terme, passejant pels camins rals”.

La Ruta de la Capona, que es va posar en marxa l’any 2002, ha rebut ja centenars de visitants, provinents de diversos indrets del país. Va ser el lloc de cloenda de les Jornades Europees de Pedra Seca de la Universitat Rovira i Virgili (juliol 2002) i va rebre el Premi a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural de l’Institut d’Estudis Vallencs (2002). Valorar i conèixer la importància d’aquestes edificacions és el millor reconeixement a la pagesia, a moltes mans anònimes que van fer possibles aquestes veritables obres d’art, admirables per la seva tècnica i bellesa.    
 
Per concertar visites guiades o obtenir dossiers explicatius i l’itinerari de les construccions cal trucar a l’Ajuntament en horari d’atenció al públic.

2. Camí de ronda (Salou)

El sender, de 5,5 quilòmetres, recorre el litoral, a tocar del mar, des de la zona de Pilons, en ple nucli turístic, fins a Replanells, al Cap Salou. Històricament, els camins de Ronda resseguien el litoral i eren utilitzats per a la vigilància de la costa o els pescadors. La recuperació d’aquesta via retorna la possibilitat de passejar pel litoral per punts on havia estat impossible fer-ho des de fa molts anys.

El passeig pel Camí de Ronda descobreix la gran riquesa natural i paisatgística de la zona. A banda de les diferents panoràmiques que es poden descobrir en el trajecte, el camí discorre per platges i cales alhora que es converteix en una manera ben diferent de descobrir la zona de Cap Salou.

Des de Pilons, el sender es dirigeix al sud i passa per la platja dels Capellans, on es poden veure les restes de l’antic Llatzeret, construït el 1829. El recorregut continua per la cala Llenguadets, des d’on es poden observar els búquers construïts durant la Guerra Civil. El darrer tram correspon a la platja Llarga, un entorn natural i ja allunyat de la zona turística.

Tot i que el camí assoleix una alçada màxima de 77 metres respecte al nivell del mar, amb trams que tenen una petita dificultat, la major part és practicable per a tothom.

El Cap Salou ens descobreix encara una altra possibilitat. Per la seva situació, és un lloc d’interès per a l’observació d'aus marines que costen de veure des de la platja. Així, amb l'ajuda de telescopis i altre tipus d'instrumental òptic, és possible observar baldrigues, paràsits, mascarells, frarets, gavots, calàbries, ocells de tempesta i ànecs marins, com l'ànec negre o l'ànec fosc. També es poden observar diverses espècies de gavines entre les quals la gavina corsa és relativament abundant i fàcil de veure a la primavera i tardor. 

3. Passeig de l'Escullera (Port de Tarragona)

Foto: portdetarragona

Aquesta és una ruta que transcorre dins del terme de Tarragona, però totalment allunyada del nucli urbà, i que podrem fer amb cotxet de manera calmada i resseguint el litoral i el Dic de Llevant, fins arribar al Far de la Banya. 

Comencem a l'altura del Port Esportiu de Tarragona, l'anomenat Km 0, des d'on emprendrem la marxa en direcció al Far de la Banya en un trajecte de prop de 8 quilòmetres entre l'anada i la tornada.

Durant tot el trajecte trobarem punts d'aigua i bancs, i un cop tornem al punt d'inici, si es vol es pot continuar pel remodelat Passeig del Miracle fins a la platja de l'Arrabassada. Passarem per la platja del Miracle, pels Fortins de la Reina i de Sant Jordi i descendirem fins a la platja de l'Arrabassada.

4. De Roda de Berà a Roc de Sant Gaietà

Foto: circdelacultura

Arribem en cotxe fins el passeig Marítim de Roda, on podrem aparcar gratis. Des d'allí, creuem per sota d'un pont i ja estarem a la platja per poder començar la ruta, la qual és apta per fer-la tota en cotxet i que ens suposarà una mica més de mitja hora. Entre l'anada i tornada, estarem una hora caminant.

Anirem en direcció a l'ermita de Roda, que es troba a dalt d'un turó. Des d'allí, un camí de ronda empedrat que ressegueix el litoral ens porta fins a Roc de Sant Gaietà; un poblet preciós i molt bufó pertanyent a Roda de Berà, on podrem fer un tomb pels seus carrerons estrets i alhora contemplar la peculiaritat de les seves cases.

5. Ruta dels naturistes (Hospitalet de l'Infant)

Foto: costadaurada.info

Aquesta ruta és circular i comença a la cala d’Oques a l’Hospitalet de l’Infant. Just allà hi trobarem els indicadors del GR92 per la dreta, cap a la platja del Torn. El sender puja entre els pins i segueix per la Punta de Cala Bea direcció sud.
Passem pel càmping naturista El Temple del Sol, que deixem a la nostra dreta, mentre passem per un estret passadís que limita amb la platja.

Arribarem al final de la platja del Torn, seguim recte paral·lels al mar, i el camí ens obliga a passar pel costat d’una petita cala, La Cala de la Roca del Torn, per tal d’evitar caminar pel costat de la via del tren.

Caminem prop dels penya-segats amb alguns passos bastant delicats i elevats. Quan arribem a la part alta de la vessant podem veure des d’allà la Cala Justell. Abans de baixar a aquesta última cala, ens trobarem a l’alçada de la via, davant d’una edificació des d’on surt un camí de terra ample. Aquí creuem la via i seguim aquest camí que condueix cap al pas sota la via per tal d’accedir a cala Justell. Prenem el camí en sentit contrari a la platja i el següent desviament a la dreta, on de seguida hi trobarem un cartell indicador de l’Espai Natural de La Rojala.

En aquest punt s’inicia una pista forestal per l’esquerra, que seguim fins que trobem un desviament estret que puja per la dreta. No tardem més de mitja hora a arribar al cim. Un cop som al capdamunt de la Rojala, es pot gaudir d’unes excel·lents vistes. Seguim el sender per a baixar, seguint les indicacions de L’Hospitalet de l’Infant.

La ruta ens fa baixar fins al mirador que hi ha al costat de la carretera que baixa a la Platja del Torn. Després de creuar la carretera, seguim en línia recta per la muntanya en direcció a la Punta de la Rojala des d’on veiem perfectament l’Hospitalet de l’Infant. Els descens comença a ser a poc a poc més pronunciat fins a desembocar una altra vegada a la porta del càmping El Temple del Sol. En aquest moment, ja som una altra vegada davant de la Cala Bea i desfem el camí fins a la cala d’Oques.

Dificultat: Mitjana
Distància: 8 km
Durada: 3 hores

5 escapades per fer a prop de Tarragona quan s'acabi el confinament

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance