circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Parcs naturals a prop de Tarragona

Tenim moltes ganes de redescobrir paisatges, reserves natuals i gaudir dels paratges natuals que tenim a prop de Tarragona. Així que aquí us deixem els parc naturals que podem trobar a prop de Tarragona. 

1. Parc Natural de la Serra de Montsant

Foto: Catalunya.com

El Parc Natural de la Serra de Montsant es troba situat al nord de la comarca del Priorat. Disposa d'un ric patrimoni paisatgístic, natural i religiós, amb nombroses ermites. S'hi pot practicar el senderisme, l'escalada i altres activitats de turisme actiu.

El Parc Natural de la Serra de Montsant ocupa el nord de la comarca del Priorat. Paisatgísticament, s'hi poden observar unitats ben diferenciades, però una de les característiques més comuna i representativa és el relleu abrupte de formes arrodonides fruit de processos d'erosió del material calcari. D'aquests processos en són producte les nombroses balmes, coves, avencs i barrancs.

La imatge més coneguda del parc és la de les impressionants parets rocoses del vessant meridional de la serra Major, on es troben els cims més elevats: la Cogulla (1.063 metres), el piló dels Senyalets (1.109 metres) i la roca Corbatera (1.163 metres), la màxima alçada del Montsant.

Al nord de la serra discorre el riu Montsant, amb un curs en excel·lent estat de conservació, que ressegueix els perímetres septentrional i de ponent del massís. Aquest riu ofereix un dels paratges més espectaculars del parc: el majestuós congost de Fraguerau. Posteriorment, s'obre en l'embassament de Margalef abans de girar en direcció sud.

El congost de Fraguerau acull també l'ermita de Sant Bartomeu (segle XII), una de les nombroses construccions d'aquest tipus que proliferen per tot el massís, privilegiat per a la vida dels ermitans i que n'expliquen el nom. Altres ermites són: Sant Antoni i Santa Magdalena, Sant Joan del Codolar, Mare de Déu de Montsant, Sant Salvador, Sant Roc i Mare de Déu de la Foia. Però no són les úniques empremtes que l'ésser humà ha deixat al llarg dels segles al territori; la Cartoixa de Scala Dei (al límit de l'espai natural protegit), masos, innombrables elements de pedra seca i, fins i tot, jaciments arqueològics en són altres exemples.

A més del seu patrimoni natural, paisatgístic i arquitectònic, la serra de Montsant és un indret ideal per a la pràctica del turisme actiu.
S'hi poden dur a terme activitats com el senderisme, la BTT, l'escalada amb zones de renom internacional, la via ferrada o la cursa de muntanya.

Instal·lacions:
- Allotjament
- Aparcament
- Ermita
- Itineraris senyalitzats

2. Parc Naturals dels Ports

Foto: guiarepsol.com

Vols gaudir de la vida de muntanya? El Parc Natural dels Ports, un massís que sobrepassa els límits de les Terres de l'Ebre i s'endinsa a les províncies de Terol (Aragó) i Castelló (País Valencià), és un refugi d'una fauna i flora molt riques.

Hi destaca la presència de la cabra hispànica, una espècie que pot trobar-se fàcilment si t'endinses en aquestes muntanyes. Si les recorrem entre les comarques del Baix Ebre i la Terra Alta, hi trobem extensos boscos de pi silvestre, precioses valls amb alzinars, i també una població considerable de faig, que ho converteixen en un paisatge típic de muntanya.

Els 5 llocs imprescindibles del Parc Natural dels Ports:

Boscos de pins, senderes que s'endinsen per la muntanya, rierols i vistes magnífiques del Delta de l'Ebre. Els Ports de Beseit amaguen espais naturals veritablement paradisíacs, i volem que no et perdis els que són més representatius. Fes un cop d'ull a aquests imperdibles!

1. Estrets d'Arnes: Potser un dels llocs més singulars que amaga aquest massís, les muntanyes més salvatges de la Catalunya meridional. Un rierol s'obre pas entre abruptes parets, entre paisatges de pinars, matollars i prats. Els amants del senderisme i l'escalada hi trobaran un paisatge perfecte per a gaudir dels seus esports preferits.

2. Font Nova: La zona de la Font Nova, prop d'Alfara de Carles, és un altre dels imperdibles. El barranc de la Vall de l'Infern i el de la Coscollosa són encara llocs verges i inhòspits, on les cabres salvatges s'hi passegen al seu aire. Si vols veure unes boniques postes de sol amb tota la plana del Delta de l'Ebre als teus peus, des d'aquí hi trobaràs unes vistes privilegiades.

3. La Vall: T'imagines un paisatge alpí a pocs quilòmetres de la costa? A mesura que ens endinsem al barranc de la Vall, deixem enrere els camps d'oliveres per a gaudir dels boscos de pi i alzina. A poc a poc, el barranc va donant pas a imponents parets de roca, i el paisatge es torna totalment d'alta muntanya.

4. El mirador al cim de Caro: Una de les imatges més espectaculars dels Ports és observar el paisatge des del nou mirador situat al cim de Caro. S'hi accedeix a través de la carretera que puja des de Roquetes, creuant una zona completament boscosa. En dies clars, es pot observar la desembocadura del riu, mentre que quan la meteorologia canvia, es pot gaudir d'un poètic mantell de boira.

5. Faig Pare: Prop de La Sénia és recomanable conèixer el Faig Pare, que té una majestuosa arrel descoberta i plena de formes capritxoses que el converteixen en un dels arbres més bells del Parc Natural dels Ports. Declarat arbre monumental pel DARP el 3 de desembre de 1992, està situat dins de la reserva natural parcial de la Fageda dels Ports.

Els pobles de muntanya, situats als peus d'aquest massís, comparteixen moltes de les seves tradicions, com per exemple, l'artesania de les fibres vegetals per a fer objectes quotidians, entre ells cistelles i utensilis de cuina, com és el cas dels pobles del Mas de Barberans o Alfara de Carles. Altres localitats pintoresques de muntanya a tenir en compte són Paüls, Arnes o Horta de Sant Joan, el paradís natural on Picasso va trobar-hi la inspiració.

3. Paratge Natural de Poblet

catalunya.com

Santa Maria de Poblet, un dels conjunts monàstics més importants d'Europa, va posseir des dels seus inicis, l'any 1153, un territori que permetia als monjos proveir-se de tot el que necessitaven i que estava cobert principalment per boscos.

Aquest paratge natural d'interès nacional inclou el bosc de Poblet, juntament amb les valls o barrancs de la Santíssima Trinitat i del Tillar, amb l'objectiu de preservar l'entorn del monestir cistercenc. Es troba a la Conca de Barberà, al vessant nord de l'Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Prades, al qual pertany. És també en aquest paratge on neix el riu Francolí, que desemboca a la ciutat de Tarragona.

El bosc de Poblet té la reserva d'alzines més gran de Catalunya i l'única comunitat de roure reboll. Així mateix, posseeix nombrosos exemplars de castanyers centenaris. Altres espècies arbòries presents al parc són el pi blanc, la pinassa, el pi negre, el teix, el cedre o l'avet. Habiten els boscos porcs seglars, toixons, cabirols i musaranyes menudes, i els sobrevolen àguiles daurades i cuabarrades i, a menor alçada, pica-soques blaus i merles d'aigua. Al peu de les muntanyes, a 500 metres sobre el nivell del mar, el cultiu predominant és la vinya.

L'orientació nord del territori i la notable alçària que assoleix amb el seu pic més alt, el tossal de la Baltasana, de 1.202 metres, li donen un clima lleugerament més fred i humit del que li correspondria per la latitud. Hi abunden les fonts naturals, moltes de les quals donen una aigua amb alt contingut en ferro.

La presència humana al parc ha estat elevada des de la fundació del monestir. Els monjos van bastir-hi tres granges, la de Castellfollit, la Pena i el Tillar, que van ser derruïdes i reconstruïdes a principis del segle XX, i que actualment tenen usos forestals. A la Pena es conserva un gran pou de glaç que proporcionava gel a la comunitat religiosa. També hi ha restes neolítiques i ibèriques, i una construcció sarraïna, la torre del Moro.

Aquest paratge és ideal per a fer-hi des de pícnics i passejades fins a excursions més exigents. El monestir, de fet, es troba dins la ruta del Cister, que l'uneix amb els de Santes Creus i Vallbona de les Monges. El parc també permet la pràctica de BTT per pistes forestals, el passeig a cavall, el tir amb arc, l'escalada i l'espeleologia.

Instal·lacions: 
- Accessible per a persones amb diversitat funcional
- Allotjament
- Aparcament
- Àrea de pícnic
- Aules
- Banys
- Bar/cafeteria
- Botiga
- Parc infantil
- Refugi

 

4. Parc Natural del Delta de l'Ebre

Foto: catalunya.com

Preparat per a descobrir un univers horitzontal? El Parc Natural del Delta de l'Ebre és la zona humida protegida més gran de Catalunya. En total, 7.736 hectàrees on els arrossars cobren un color diferent en funció de l'època de l'any en què ens trobem, i es converteixen en un pol d'atracció d'una flora i fauna riquíssimes.

Més de 800 espècies diferents de flora, on hi destaquen els canyissos, els joncs, els eucaliptus i els xuclamels de riu. Bona part d'aquesta vegetació s'ha hagut d'adaptar a les condicions extremes i colonitzar dunes, sòls salins o zones de llacunes. La fauna del Delta, bàsicament aus, atreu els amants del birdwatching (observació d'aus) de tot el món. De fet, se'n quantifiquen entre 50.000 i 100.000 exemplars d'exactament 343 espècies d'ocells.

Els 5 llocs imprescindibles del Delta de l'Ebre

Les característiques físiques del Delta, completament pla i amb vàries masses d'aigua, permeten gaudir de la naturalesa caminant, en bici, a cavall o en canoa. Descobreix els 5 racons que no pots perdre't!

1. La Bassa de les Olles:

La Bassa de les Olles, amb 54 hectàrees, és la llacuna més petita del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Comunicada amb la Badia del Fangar, entre arrossars i dunes, aquesta llacuna és el resultat d'una de les desembocadures més antigues de l'Ebre. La visita, que es pot iniciar des de l'Ampolla, és obligada, ja que podem trobar-hi flamencs, ànecs collverds, agrons o martins pescadors.

2. L'Encanyissada i la Tancada

Si la primera és la llacuna més petita, aquesta és tot just el contrari, la més gran! Existeix la possibilitat de donar tota la volta a la llacuna recorrent uns 15km, amb trams de carretera asfaltada i, d'altres, sense asfaltar. L'itinerari pot començar al centre d'informació de la Casa de Fusta, una de les construccions més emblemàtiques del Delta de l'Ebre, construïda a finals dels anys 20 del segle passat. D'altra banda, visitar la llacuna de la Tancada en bicicleta és una bona opció, ja que hi ha un carril bici pel perímetre nord de la mateixa. És un itinerari molt ric, ja que recorre alguns entorns molt específics com poden ser antigues salines que, tot i estar abandonades, es pot veure com funcionen naturalment per les capes blanques de sal que s'hi formen a l'estiu.

Per conèixer l'ecosistema podeu visitar el centre de divulgació MónNatura Delta de l'Ebre amb una superfície de 42,2 hectàrees que posa en valor la riquesa mediambiental de la zona. 
 
3. Punta del Fangar i platja de la Marquesa

De totes les platges que hi ha al Parc Natural del Delta de l'Ebre, la de La Marquesa és una de les més màgiques, que culmina amb l'imponent Far del Fangar, un lloc que, per la seva bellesa, està gairebé a tocar del mite. Situada a la península d'El Fangar, té quilòmetres de sorra pràcticament verge. Les dunes de La Marquesa són unes de les millors conservades del Delta. La sorra daurada i les aigües cristal·lines la converteixen en una platja còmoda per a tots els públics. Tot i que té una manca de serveis, hi ha un restaurant on s'hi pot degustar l'excel·lent arròs del Delta.
 
4. Punta de la Banya i Platja del Trabucador

Has estat mai en una platja salvatge on els flamencs i les gavines comparteixen l'espai amb estels de tots colors? A l'estiu, s'obre la tanca del Trabucador, una llarga barrera de sorra de més de 5 km i d'entre 100 i 200 metres d'amplada, per a accedir a la petita península de la Punta de la Banya, un dels atractius de la qual és que pots veure el mar tant si mires a l'esquerra com a la dreta. Des del mirador a l'extrem de la península hi tens una bona vista de les salines de la Trinitat, on habitualment s'hi reuneixen els flamencs durant gairebé tot l'any. Aquesta platja s'ha convertit en un lloc sagrat per als amants dels esports nàutics que requereixen vent i aigües tranquil·les, com el kitesurf o el pàdel surf.

5. Desembocadura del riu

La zona de la desembocadura de l'Ebre comprèn, molt prop dels nuclis urbans de Deltebre i Sant Jaume d'Enveja, tres espais naturals protegits de gran importància: el Garxal, l'Illa de Sant Antoni i l'Illa de Buda. Les dues illes tenen el pas restringit i per a entrar s'ha de demanar autorització al Parc Natural. La platja del Garxal, en canvi, és un espai visitable que es pot recórrer en bicicleta o a peu. S'hi han habilitat diversos panells explicatius de la fauna i la flora de la zona, així com miradors d'aus que permeten observar les aus que allà hi viuen. La urbanització de Riumar a 8 km de Deltebre té unes platges tranquil·les per a disfrutar en família amb tots els serveis al seu abast.

Instal·lacions:
- Accessible per a persones amb diversitat funcional
- Allotjament
- Aparcament
- Àrea de pícnic
- Bar/cafeteria
- Botiga
- Restaurant
- Mirador
- Itineraris senyalitzats

5 rutes per baixar panxa després del confinament

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance