circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Un passeig per la Tarragona Medieval

Tarragona conserva destacables monuments del seu passat medieval encapçalat per la Catedral, que constitueix un conjunt molt notable. Aquí trobareu la ruta medieval per Tarragona, una proposta per descobrir part de la història de la ciutat tot passejant pels seus carrers. Som-hi! 

1. La Muralla

Pep Escoda

Ens situem a la Rambla Vella, un dels punts neuràlgics de Tarragona. Aquí trobarem una de les cares que actualment es conserven de l'època medieval, concretament la Torre de les Monges. 

Cal tenir present que la ciutat medieval està enclavada a la Part Alta, per tant, ja disposava de les muralles romanes. Per tant, només en va ser necessària la reparació i el manteniment. Únicament va caldre fer de nou el tancament meridional. És el "Mur Vell", del segle XII, que es conserva parcialment en els carrers Ferrers i Enrajolat i en el qual destaquen les Torres de Morenes i d'Arandes, que protegien el portal de na Olivera, al començament del carrer Major. 

2. El Pla de la Seu i carrer Merceria

Joan Capdevila Vallve

Enfilem carrer Major amunt, direcció a la Catedral. Passejem doncs per un carrer amb caràcter pròpi i una llum especial. Al fons veurem la Catedral, majestuosa, però primer ens pararem al Pla de la Seu.

El carrer Merceria és un dels espais on es conserva millor l'ambient medieval de la ciutat. Els porxos construïts al segle XIV formen la base de la façana de tota una illa de cases del carrer Merceria, des de les escales de la Catedral fins a la baixada del Patriarca. Tots els arcs són gòtics excepte el darrer, i els pilars estan atalussats per compensar la tendència de les cases a baixar cap al carrer Merceria. A l’època medieval acollia un mercat de verdures. 

Molt a prop, en l'últim tram del carrer Major, destaquen la casa de l'abat de Poblet, l'edifici de l'Antic Ajuntament, amb un notable pati i pis principal, i els porxos del carrer Merceria, del segle XIV.

3. La Catedral de Tarragona

La Catedral està ubicada a la part més alta de Tarragona i evidentment és l'edifici més emblemàtic de la ciutat. Té també el conjunt d'art medieval més ric de Tarragona.

Emplaçada sobre l’antic temple de l’emperador August
La Catedral de Tarragona s’emplaçà sobre les restes de la denominada àrea sacra de culte imperial romà, construïda durant el segle I d. C. i que allotjava, segons determinats arqueòlegs, una gran plaça i el temple de l’emperador August. Sobre aquest indret, i a partir de l’any 475, s’erigí la primitiva catedral visigòtica de la que no se’n coneix cap vestigi en ser enderrocada amb ocasió de les invasions musulmanes de l’any 711.

Catedral Metropolitana i Primada
L’edificació de la Catedral s’inicià a partir de l’any 1171, quan Hug de Cervelló, arquebisbe de Tarragona, llegà en el seu testament una quantitat de diners per construir-la.

La Catedral fou consagrada l’any 1331, sent arquebisbe de Tarragona i Patriarca d’Alexandria, l’Infant Joan d’Aragó. És considerada, per la seva grandiositat i solidesa, la primera catedral de Catalunya. Les seves naus allotgen, entre els contraforts, capelles que mostren l’evolució arquitectònica i estilística del recinte catedralici.

Descobreix cada racó de la Catedral de Tarragona navegant per les diferents seccions dedicades a cada espai, corresponents amb els botons que trobaràs sota aquestes línies.

Consulta aquí els horaris i els preus per visitar la Catedral de Tarragona

4. El Claustre

Rafa Pérez

Tant bon punt entreu al Claustre tindreu una agradable sensació de pau i tranquilitat. El Claustre era un lloc de lectura, passeig i meditació. També s’hi celebraven processons i aquí convergien les principals dependències canonicals comunes: dormitori, aula capitular, refetor, biblioteca.
La construcció del claustre s’inicià a finals del segle XII i va finalitzar a principis del XIII.

Els Murs
El revers dels murs de les ales nord i est coincideix amb l’angle de la façana d’una edificació romana del segle I d.C.
El claustre presenta planta quadrangular, voltes de creueria amb senzilla motllura, i interessants claus de volta relacionades amb el primer estil gòtic.

Tradició romànica
La tradició romànica és patent en la decoració escultòrica, en canvi les gelosies dels òculs i el fris d’arquets polilobulats que, per l’exterior, corona perimetralment el claustre, són de clara ascendència islàmica. El conjunt circumda un espai ajardinat, l’hortus conclusus que, amb les seves plantes i sortidors, evoca al creient el Paradís terrenal perdut.

5. La capella de Sant Pau

Manel Antolí

Si ja hem visitat el Claustre, la nostra ruta per la Tarragona medieval pot continuar cap a la capella de Sant Pau, situada just al carrer de darrera, al carrer Sant Pau. 

La capella de Sant Pau es una petita construcció de planta rectangular dividida en dos trams coberts amb volta de creueria.
És un temple de planta rectangular amb columnes exteriors adossades. La porta d'entrada és rectangular, amb mainell i un ull de bou a sobre. L'interior està dividit en dos trams i cobert amb volta de creueria, i presenta en general una decoració força austera.

Curiositats sobre la capella de Sant Pau
Alguns historiadors han cregut que allà predicà l'apòstol Pau quan vingué a Tarragona perquè es tracta d'una roca molt visible.
És sobre ella on fou construïda la capella, però no s'ha confirmat res. El fet de dedicar l'esglesiola al Sant podria tenir relació amb la comunitat que, instituïda al lloc, es dedicava a l'assistència dels canonges vells o malats i que sembla tenia la residència al costat mateix de la capella.

Consulta aquí els horaris i el preus de la visita

6. L'església de Sant Llorenç

Pep Escoda

L'església de Sant Llorenç, situada al carrer Sant Llorenç i molt a prop de la Catedral, és l'únic temple plenament gòtic que s'ha conservat a Tarragona. 
L'estructura actual respon a la reedificació feta l'any 1362. Es tracta d'una construcció senzilla en planta de nau de saló quasi quadrada que es divideix en quatre trams separats per tres arcs diafragma que sostenen una teulada de fusta a dues aigües.
Les quatre capelles de l'epístola són gòtiques, i la que aixopluga el Sant Sepulcre està coberta amb volta de creueria i mostra una finestra amb calat trilobulat. L'interior de l'edifici guarda dues obres medievals procedents del desaparegut santuari de Santa Magdalena: el magnífic retaule de Sant Llorenç i un notable calze que pertany al gòtic tardà.

7. Antic Hospital de Santa Tecla

Alberich Fotògrafs

Entre els edificis civils del carrer de les Coques ressalta l'antic Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, i avui seu del Consell Comarcal del Tarragonès. 

Va ser fundat l'any 1171 per disposició testamentària de l'arquebisbe Hug de Cervelló. No coneixem res de la distribució arquitectònica interior perquè només s'ha conservat la façana fins els nostres dies. És un porxo amb cinc arcs de mig punt recolzats sobre pilars amb columnes adossades a la façana principal i dos arcs de dimensions més reduïdes a l'occidental. L'ornamentació dels capitells és de tipus geomètric i vegetal. L'any 1464 es fusionà amb l'hospital de la ciutat i a aquest moment correspon possiblement l'afegit dels dos pisos superiors amb cinc finestres ricament decorades.

(vista exterior)

8. El castell del Rei

Pep Escoda

Anem baiaxant cap a la Pl. del Rei on trobarem el castell del Rei. Va ser construït en el primer moment de la repoblació cristiana aprofitant una antiga torre romana i fou la residència de la família normanda a la ciutat fins el 1171, en què passà a mans del rei de la corona d'Aragó.

El castell patí profundes reformes en temps de Jaume II i de Pere III. Perviuen la façana meridional amb diversos finestrals del segle XIV, alguns murs i arcades a l'interior, merlets, i especialment la sala gòtica del pis superior, amb elegants arcs de mig punt que sostenen la coberta plana de fusta. El castell fou parcialment destruït per les tropes franceses el 1813.

Des de dalt de la torre podreu gaudir d'una impressionant panoràmica de la ciutat de Tarragona.

Consulta aquí els horaris i els preus

9. El castell del Paborde

Patronat Municipal de Turisme de Tarragona

Ens dirigim cap a un dels extrems del casc antic per visitar el castell del Paborde que estava situat al lloc on s'alça el Palau Arquebisbal i desaparegué a principis del segle XIX. Es conserva només la façana septentrional, constituïda per la muralla romana a la qual s'hi afegiren elements defensius (merlets i matacans), força ben conservats. Destaca sobretot la robusta Torre de l'Arquebisbe, única resta del castell del Paborde, amb matacans, merlets i dues fileres d'espitlleres, que mostra en el seu interior una gran sala coberta amb volta de canó apuntada.

Castell del Paborde - Torre de l'Arquebisbe (dins de les muralles): Vegeu horaris i preus a Museus i Monuments

10. L'església de Santa Maria del Miracle

Pep Escoda

Als extramurs de la ciutat, localitzada al bell mig de l'amfiteatre, subsisteixen encara els vestigis de l'església de Santa Maria del Miracle.
El temple, que en la seva forma actual pertany als segles XII-XIII, presenta una planta de creu llatina amb una sola nau, capçalera plana i transsepte. Sobre el creuer hi havia un cimbori sobre trompes còniques. La nau està dividida en quatre trams limitats per columnes adossades i els arcs torals que reforçaven la volta apuntada. En el mur nord s'obria la portalada, que era de marbre.

La decoració és molt senzilla, fins i tot a les columnes adossades interiors que presenten capitells llisos. Al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona es conserva una Mare de Déu amb l'Infant, del segon quart del segle XIV, que prové d'aquesta església.

Consulta aquí els horaris i els preus. 

11. Castell de Tamarit

Rafael López-Monné

Tamarit és un antic poble a tocar de mar, a la dreta de la desembocadura del riu Gaià, que s'alçava sobre un promontori rocós. 
Per arribar al Castell de Tamarit s'ha d'agafar el transport públic, el cotxe o bé caminar pel camí de ronda.


De l'antiga població perviu en relatiu bon estat el recinte emmurallat -la vil·la closa- i algunes restes de l'antic castell. Es tracta d'un conjunt format per les antigues presons municipals, l'església de l'Assumpció, la rectoria, la casa del Comú, la plaça de l'església, dues torres, unes quantes cases, una bateria del segle XVI i les restes de la muralla bastida en època de Pere III el Cerimoniós. 

Destaca l'església romànica, de tres naus cobertes amb voltes de canó i capçalera recta. Constitueix un dels exemples més purs i primerencs d'arquitectura romànica del terme de Tarragona. El castell està documentat des del segle XI i fou enderrocat a la guerra dels Segadors.

(vista exterior)

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance