circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

5 excursions per veure ocells i aus aqüàtiques a prop de Tarragona

Us proposem cinc rutes ornitològiques perquè gaudiu en família d'una jornada divertida i contempleu espècies d'ocells, aus aqüàtiques i d'altres animals en el seu hàbitat. Els més petits de la casa s'ho passaran d'allò més i si sou amants de la fotografia tornareu a casa amb imatges fantàstiques. A més, disfrutareu del paisatge. Què més es pot demanar? Vinga! Som-hi!!

1. Delta de l'Ebre

Foto: catalunya.com

El Delta de l'Ebre és un espectacle ornitològic durant bona part de l'any i una experiència perquè tota la família en gaudeixi, tant grans com petits. Atès que el Delta ocupa més de 320 km quadrats, us proposem que opteu pel terme de Sant Jaume d'Enveja.

Si no sou de la zona, la millor opció és l'autopista AP-7 i agafar la sortida Amposta/Sant Carles de la Ràpita. Després buscarem la carretera en direcció a Sant Jaume d'Enveja.

El llistat d'espècies que es poden veure és inacabable: gavina corsa, ànecs, flamencs, capons reials, bernats, fotges... i els espais on els podem trobar també són molts: entre els arrossars, els tolls, a les llacunes, a les platges, entre els canyissars...

Per tot el Delta trobareu casetes de fusta destinades a fer avistament d'ocells, tot i que recorrent el territori a peu, en cotxe, en moto o en bicicleta també podreu gaudir de l'experiència a primera vista.

L’estiu i el final de la primavera són, possiblement, els millors moments per fer avistament d'ocells i d'aus, ja que és les diferents espècies ja han criat i el Delta és ple de vida. 

A la tardor el Delta es converteix en parada imprescindible i lloc de pas per una gran quantitat d’aus que es troben en procés de migració. 

L’hivern és l’estació de les aus aquàtiques.

Més informació AQUÍ.

 

2. Reserva natural de Sebes (Flix)

Foto: sebes.cat

Us proposem visitar un espai fluvial a la vora del riu Ebre on veurem cigonyes, blauets (en castellà Martín pescador), llúdrigues, tortugues, bernat pescaires, ànecs, corbs, garses, estornells, serps i arpelles, entre moltes més espècies.

La Reserva de Sebes conserva una bona mostra de vegetació aigualosa i de ribera, amb una superfície de més de 200 metres quadrats, i que també es pot fer amb cotxet, tant per les passeres instal·lades com pels camins del voltant, tots de terra però aptes per als cotxets. Això, sí, demanem esperit aventurer.

Visitar tota la reserva ens pot suposar unes 4 hores (2 h d'anada i 2h de tornada)

Començarem la ruta des del Mas del Director, que és el punt d'informació, i l'acabarem al Mas de les Cigonyes, on hi ha una zona de pícnic. També disposa de lavabos.

Arribem a Flix per la carretera C-12 (Eix de l'Ebre), entrem al poble, seguim la mateixa carretera i creuem el pont que hi ha al costat de l'embassament. Continuem uns metres per la mateixa carretera fins trobar una rotonda, deixem a mà dreta un supermercat Bon Preu i girem a l'esquerra.

Llavors creuarem un carrer amb tallers d'automoció fins arribar a un camí rural, on al cap d'uns metres trobarem un mural de la Reserva Natural de Sebes. Aquest és el punt d'entrada. Seguim en contxe uns 2 km fins arribar al Mas del Director, on hi ha l'oficina d'informació i on també podrem aparcar.

Més informació a la web de la Reserva Natural de Sebes.

3. Pantà de Riudecanyes (Baix Camp)

Foto: birdingcatalunya.com

Ubicat al cor de la comarca Baix Camp, el pantà de Riudecanyes és un embassament que acumula permanentment aigua en una zona sense rius cabalosos ni punts importants amb aigua durant tot l'any.

Precisament per aquest motiu ofereix un hàbitat idoni per a moltes espècies d'ocells i aus aqüàtiques. A més a més es troba situat en un indret amb predomini dels boscos de pins, però que juntament amb els arbres de ribera, les zones de joncs i les petites platges que forma el propi pantà presenten una varietat d'hàbitats significativa.

Depenent de l'època, veurem gavines i corbs marins. A tota la zona arbrada que ressegueix el pantà i als boscos propers hi veurem caderneres, gafarrons, pardals, tallarols, mosquiters, mallerengues de diferents espècies, cueretes, i fins i tot oriols. També capsigranys, alguna xivitona.

Als petits embassaments hi ha una gran quantitat de joncs i, a simple vista, s'hi observen molts peixos; un fet que atrau el blauet o alguns ardeids, com el bernat pescaire.

Arribarem en vehicle des de la carretera T-313, ens desviarem a l'entrada de la població de Riudecanyes i tant bon punt enfilem el poble agafarem el carrer de mà dreta per arribar fins al costat de la presa. Aparcarem en cotxe una mica més endavant i començarem la ruta a peu resseguint tot el pantà pel marge esquerre.
 

4. Desembocadura del Gaià (Altafulla)

Foto: birdingcatalunya.com

Aquesta zona combina bosc de ribera, camps, riu, dunes i mar; i per aquest motiu la desembocadura del Gaià és un lloc molt recomanable per a observar ocells i altres animals. 

Els ocells observats són molt diversos: corb marí gros, gavines i gavians, xatracs, cogullada, cadernera, verdum, gafarró, cotxa fumada, merla, tord, pit-roig, tallarol de casquet i capnegre, mosquiters, bitxac comú, cargolet, raspinell, mallerenga cuallarga, blava, emplomallada i carbonera, bernat pescaire, polla d'aigua, fotja, ànec collverd, rascló, cabusset, pardal comú i xarrec, gratapalles, cuereta blanca, roquerol, etc...

Per arribar-hi, anirem en cotxe fins al Club Marítim d'Altafulla i hi aparquem. Iniciarem el recorregut a peu seguint el camí que voreja la platja i sempre tenint al fons el majestuós Castell de Tamarit.

Quan arribem ja a la desembocadura, havent caminat poc més de 500 metres, agafem el camí més proper a Altafulla i resseguirem el riu, 

5. Riu Francolí - Pont del Diable (Tarragona)

Foto: birdingcatalunya.com

En aquesta ruta ornitològica combinem un bosc de pins a l'entorn del Pont del Diable i les zones pròximes al riu Francolí.

A la zona que envolta l'aqüeducte romà ja començarem a observar les primeres espècies d'ocells típiques de boscos de pins, com la mallerenga blava, emplomallada, carbonera i petita, diferents espècies de tallarol, ...

Des del Pont del Diable ens dirigim cap a la zona del riu Francolí.  Per anar-hi, des dels peus del monument romà buscarem un camí entre els pins que, més endavant, passarà per sota de la carretera nacional N-240 per un petit túnel i surt ben a prop del riu, just a sota d'un gran pont per on hi passa l'autopista també AP7.

Recomanem recórrer el riu en ambdues direccions per a trobar els diferents ocells que habiten aquests tipus d'ambients: xivitona, becadell, mosquiter, bitxac, cadernera, gafarró, pinsà, pardal, titella, rossinyol bord, cuereta blanca i torrentera, ...

Depenent de l'època de l'any també es podran observar grans ocells que busquen aliments, com el bernat pescaire, l'aligot comú o l'àguila calçada.

Per arribar a la zona, podem anar en cotxe o en transport públic fins al mateix Pont del Diable, on recentment també s'hi ha instal·lat una parada de bus.

5 excursions per fer amb cotxet a prop de Tarragona

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance